MICK HARVEY & AMANDA ACEVEDO – PHANTASMAGORIA IN BLUE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Mute / PIAS

Mick Harvey is een 65-jarige Australische muzikant, singer-songwriter, componist, arrangeur en platenproducer uit Melbourne die in de muziekwereld allicht het best gekend is als multi-instrumentalist bij de formatie ‘The Bad Seeds’. Dat is de sinds vele jaren actieve begeleidingsgroep van Nick Cave, een artiest die Harvey al leerde kennen in de beginjaren ’70 en waarmee hij in 1977 de punkrockgroep ‘The Boys Next Door’, de latere ‘The Birthday Party’ heeft opgericht. Na het stopzetten van die groep begon er een nieuwe carrière voor Mick Harvey als oprichter van de formatie ‘Crime And The City Solution’ die in totaal drie studioplaten opnam tot 1991.

‘Nick Cave And The Bad Seeds’ werd door Mick Harvey en Nick Cave geformeerd in 1983. Harvey speelde er gedurende een paar jaar op de drums voor twee albums om daarna over te schakelen op de basgitaar tot Martyn Casey bij de groep kwam en hij nog eens veranderde naar zijn favoriete instrument: de elektrische gitaar. Mick Harvey bleef in totaal 25 jaar de co-producer en de gitarist van ‘The Bad Seeds’ tot 2009 toen hij om familiale en persoonlijke redenen en ook wegens muzikale meningsverschillen besloot om verder te gaan als soloartiest. Zo kwam er een einde aan de 36-jarige samenwerking tussen Mick Harvey en Nick Cave.

In zijn solocarrière werkte hij regelmatig samen met andere artiesten zoals zangeres PJ Harvey (geen familie) waarmee hij meerdere platen opnam, maar ook met Robert Forster, Rowland S. Howard en Conway Savage. In 2009 zagen we hem in Hasselt nog optreden als bassist bij ‘The Triffids’ tijdens hun tournee om de geweldig mooie muziek van hun overleden leadzanger David McComb te eren. Zijn eerste volledig zelfgeschreven soloplaat verscheen in 2011 onder de titel “Sketches From The Book Of The Death”. Daarna volgden er nog heel wat andere albums waarvan “Intoxicated Women” uit 2017 met naar het Engels vertaalde liedjes van Serge Gainsbourg één van de meest memorabele platen werd.

In 2018 bracht hij het album “The Fall And Rise Of Edgar Bourchier And The Horrors Of War” nog uit waarvoor hij samenwerkte met Christopher Richard Barker en nu vijf jaar later verschijnt zijn meest recente realisatie “Phantasmagoria In Blue”, een veertien liedjes tellend debuutalbum dat hij als duo samen opnam met de Mexicaanse zangeres en filmregisseur Amanda Acevedo, een grote fan van Mick Harvey en van zijn werk bij ‘Nick Cave And The Bad Seeds’. De tracklijst is een mix van covers van bestaande duetten, van liedjes die oorspronkelijk geen duetten waren, van enkele vertaalde nummers uit het Spaans en van twee originele composities die door het duo zelf werden geschreven. De geselecteerde songs handelen over uiteenlopende thema’s zoals sterfelijkheid, vergankelijkheid, de liefde en de eeuwigdurende zoektocht van de mens naar een betekenis en een engagement voor het onverklaarbare en het mythische/mysterieuze in het leven.

Op de video’s bij deze recensie kunt u luisteren naar twee gecoverde nummers: eerst is er “Creations Of Rain”, een door Smokey Mims geschreven song uit 1967 die door hem voor het eerst in het duo ‘Smokey And His Sister’ werd gebracht. De tweede video is de wellicht wat beter gekende song “Love Is A Battlefield” die een hit werd voor Pat Benatar in 1983 en toen geschreven werd door Holly Knight en Mike Chapman. Andere coverversies zijn er te horen van “I Lost Something In The Hills”, een song van Sibylle Baier uit haar album “Colour Green” van 2006, “Milk & Honey” van Jackson C. Frank uit 1965, “Indian Summer” oftewel het van Joe Dassin gekende “L’Été Indien” uit 1975 en “Song To The Siren” van Tim Buckley uit zijn “Starsailor’”-album van 1970.

Nog meer gecoverd werk krijgen we hier aangeboden in het nummer “Al Alba (At The Break Of Dawn)”, een Spaanstalige song van Luis Eduardo Aute uit zijn album “Albanta” van 1978, “The Blue Unicorn (Unicornio)” van de Cubaanse zanger Silvio Rodriguez uit 1982 en het door Duane Eddy en Billy Falcon gecomponeerde “She Won’t” dat we kennen in de versie van Nancy Sinatra & Lee Hazlewood. Met de naar de albumtitel verwijzende song “Phantasmagoria In Two” van Tim Buckley uit zijn plaat “Goodbye And Hello” van 1967 en Leonard Cohen’s liedje “You Got Me Singing” uit diens album “Popular Problems” van 2014 heeft u alle gecoverde nummers opgelijst gekregen. “Phantasmagoria In Blue” is een zeer mooie plaat van ‘Mick Harvey & Amanda Acevedo’ die iedereen zeker zal bevallen die de moeite wil doen om er eens naar te gaan luisteren. Spijtig genoeg zal het album wellicht snel in de vergetelheid belanden omdat dergelijke heerlijke muziek al sinds lang niet meer op de hedendaagse radiostations te beluisteren valt. Maar u kunt dan tenminste toch niet beweren dat we u hier niet voldoende geïnformeerd hebben over deze schitterende plaat.

(valsam)